Båtlivet som passion

Varm kväll i juli, lugn sjö. Du stiger i båten, motorn startar och du ger dig ut på kvällens äventyr. Ser ut över landskapet, känner doften av hav, vågorna glittrar snart i ljuset av solen när den går ned bakom horisonten. I ett sådant ögonblick är allt möjligt och bekymren försvinner. Det känns som om tiden hade stannat. Bella-Veneet andas en sådan stämning och passion för sjön.

Historien om Bella fick sin början år 1960 när en pojke på 12 år ville ut på sjön. Pojkens mor gav honom 12 mark så att han kunde köpa plywood och ribbor för att tillverka en kanot. Den blev klar till sommaren 1960 och pojkens intresse för vatten bara ökade. Denna pojkes namn var Raimo Sonninen.

I slutet av 1960-talet beställde båttillverkaren Carl Olof Wiik i Lovisa en tävlingskatamaran i klass E av Sonninen. Betalningen till Sonninen för arbetet var formarna och basråmaterialet till båten Finnspeed 430 T. Med dessa byggde Sonninen en vindrutebåt till sig själv för vattenskidåkning och nöjeskörning. Tillverkningen av denna glasfiberbåt 430 T började hösten 1970 och båten fick namnet Bella 430 T. Det var den dåvarande flickvännen som gav idén till namnet. Bella-Veneet hade grundlagts.

De första 23 båtarna såldes i Idensalmi och Kuopio. Båt nummer 24 fick Sonninen själv behålla och han kunde till och med köra med den i över en veckas tid innan studierna vid “Teknis” i Kuopio började.

På detta sätt började Ramis karriär som båtbyggare. Färden har innehållit många skeden och händelser. I dag är Bella-Veneet den största båttillverkaren i Finland med tre olika båtprogram (Bella, Flipper och Aquador).

Passionen har inte heller försvunnit. För oss är färden fortfarande de viktigaste oavsett om det är lugnt eller vitskummigt.

Bella-Veneet Oy

Väliköntie 10
70700 Kuopio

Puh. +358 17 288 3800
Fax. +358 17 281 1650