Ideasta aalloille

9.10.2014

Kuinka vene syntyy? Osa 2. Suunnittelu

 

Pentti-Ulmanen_netti

Flipper, Bella ja Aquador veneiden suunnittelussa eri design-vaihtoehdoista valitaan tarkkaan harkiten ne mallit, joita lähdetään toteuttamaan. Nykyisin venesuunnittelussa toimitaan paljolti samoin, kuin autojen suunnittelussa. Käsin piirretyistä malleista ja ideoista rakennetaan tietokoneilla 3D-mallit, joita voidaan muokata ja varustella virtuaalisesti.

Tietokonemallien pohjalta valmistetaan runkomallit jyrsimällä, joita käyttämällä puolestaan valmistetaan veneiden valmistusmuotit. 3D-mallit jyrsitään pohjanmaalla Bellan osaomisteissa Scan Mould Ab Oy:ssä, joka on keskittynyt komposiittivalmistamisessa tarvittavien mallien ja muottien valmistamiseen. Jyrsinnän jälkeen tapahtuva muottien valmistus on tarkkaa käsityötä ja sitä varten Bellalla työskentelee omat pitkänlinjan ammattilaiset, kuten tuotekehityksessä toimiva Pentti Ulmanen. Häneltä löytyy kymmenien vuosien ura veneiden valmistuksessa ja kehityksessä.

Tuotekehityksessä viimeisteltyjen muottien pohjalta valmistetaan ns. prototyyppi-veneet, joihin eri varusteita ja ratkaisuja pystytään asentamaan ja testaamaan. Näillä protoilla suoritetaan myös testiajot ja tyyppihyväksynnät, joiden lisäksi suunnittelija ja valmistaja voivat tehdä helposti tarvittavia muutoksia. Lisäksi Bella Veneet Oy:n tapana on testauttaa prototyypit myös puolueettomilla veneilyn ammattilaisilla, jolloin kuluttajien näkökulma tuotteen ratkaisuihin ja ominaisuuksiin tulee hyvin esille ennen lopullisen sarjavalmistuksen aloittamista.