Ideasta aalloille

28.11.2014

Kuinka vene syntyy? Osa 3. Testaus

testaus_blogi_Flipper

Bella- Veneiden periaatteena on tuottaa vain parhaita ja kestävimpiä lasikuitukomposiittirunkoisia veneitä, kuten Flipper. Tämän takia veneiden testaaminen on niiden toimivuuden sekä pitkäikäisyyden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi veneiden on läpäistävä tiukat rakenteelliset määräykset ja standardit.

Testaus on osa koko tuotekehitysprosessia, jossa veneet jalostuvat ominaisuuksiltaan. Testauksessa veneille suoritetaan myös tyyppihyväksyntä eli CE-hyväksyntä, joka määrittelee koko tuotteen turvallisuuden sekä ominaisuudet Euroopan unionin vaatimusten ja direktiivien mukaisesti.

Testaus suoritetaan tiiviissä yhteistyössä VTT:n, designer Espen Thorupin ja tehtaamme kokeneiden veneilijöiden kesken. Tärkeässä roolissa Bella-Veneiden testauksessa on Klaus Lamminpää, joka toimii suunnitteluprosessissa designerin ja tuotannon yhteyshenkilönä. Testausprosessin lisäksi tuotteitamme kehitetään jatkuvasti yhteistyössä veneilijöiden sekä pohjoismaisen venealan lehdistön kanssa.

Veneen testauksen yhteydessä ajetaan runsaasti koeajoja ja eri ominaisuuksia mitataan. Prosessissa vene ja sen ominaisuudet hioutuvat lopulliseen muotoonsa. Samoin testauksella voidaan saavuttaa monia loppukäyttäjää hyödyntäviä tilastollisia tietoja, jotka voivat helpottaa asiakasta mm. perämoottorin valinnassa.

Testauksessa kiinnitetään erityistä huomiota myös veneiden käyttömukavuuteen, niiden kestävyyteen sekä yksityiskohtiin. Olivatpa kyseessä ajomelu, rungon liuku-ominaisuudet tai vaikka aurinkotason toiminta, ne pyritään muovaamaan venemaailman parhaimmiksi. Usein onnistuen.